Mladi

Veza disleksije i zlostavljanja

Objavljeno 25.08.2014.

MedlinePlus

Istraživanje kanadskih znanstvenika s University of Toronto ukazuje na vezu između disleksije i izloženosti zlostavljanju u dječjoj i tinejdžerskoj dobi.
Veza disleksije i zlostavljanja
 

Procjenjuje se kako disleksija pogađa do 10% ljudi.

Prema novim podacima, 35% odraslih s disleksijom je izjavilo kako je bilo tjelesno zlostavljano u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi.

Nasuprot tome, zlostavljanju u dječjoj i tinejdžerskoj dobi je bilo izloženo 7% ispitanika koji nemaju disleksiju.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale čimbenike povezane s rizikom za zlostavljanje, istraživači su izračunali kako je disleksija bila povezana s prosječno 6 puta većim izgledima za izloženost zlostavljanju.

Iz dobivenih rezultata nije moguće utvrditi je li upravo disleksija povod za zlostavljanje djece i tinejdžera ili tjelesno zlostavljanje doprinosi razvoju poteškoća s učenjem, čitanjem i pisanjem.

Rezultati koje je objavio Journal of Interpersonal Violence su prikupljeni od oko 13000 ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.