Prehrana

Studija o učinku veganske prehrane

Objavljeno 03.06.2015.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD povezuje vegansku prehranu s ublažavanjem bolova prouzročenih dijabetičkom neuropatijom.
Studija o učinku veganske prehrane
 

Dijabetička neuropatija spada među najčešće komplikacije šećerne bolesti, a odnosi se na oštećenja živaca od kojih pati oko 50% oboljelih od dijabetesa.

Podaci objavljeni u stručnom časopisu Nutrition & Diabetes pokazuju kako je veganska prehrana dovodila do poboljšanja cirkulacije, ublažavanja bolova i smanjenja tjelesne mase pacijenata za prosječno oko 7 kilograma.

U istraživanju je sudjelovalo 17 ispitanika praćenih 20 tjedana koji su uzimali i dodatni vitamin B12.

Istraživači vjeruju kako je uočena poboljšanja stanja dijabetičara uključenih u istraživanje moguće objasniti povećavanjem osjetljivosti na hormon inzulin, reduciranjem upalnih procesa u organizmu te smanjenjem tjelesne mase.

Iz veganske prehrane su isključeni svi proizvodi životinjskog podrijetla, uključujući jaja i mliječne proizvode.

Glavni izvori proteina, masti i drugih hranjivih tvari za vegane su ulja biljnog podrijetla, mahunarke, orašasti plodovi, integralne žitarice, voće i povrće.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.