Mladi

Posljedice loše forme kod tinejdžera

Objavljeno 21.01.2016.

HealthDay

Loša tjelesna forma ili višak kilograma kod tinejdžera su povezani s 50-100% većim rizikom za hipertenziju u srednjoj životnoj dobi, utvrdili su američki znanstvenici.
Posljedice loše forme kod tinejdžera
 

3,5 puta veći rizik za previsoki krvni tlak je uočen kod sredovječnih osoba koje su u tinejdžerskoj dobi bile u lošoj tjelesnoj formi te su uz to imale preveliku tjelesnu masu.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine su prikupljeni tijekom 26 godina od oko 1,5 milijuna ispitanika u Švedskoj.

Znanstvenici sa Stanford University dodaju kako su njihovi nalazi potvrda da loša tjelesna forma bez obzira na tjelesnu masu bez može biti važan čimbenik rizika glede razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci tinejdžerima preporučuju najmanje sat vremena tjelovježbe dnevno, po mogućnosti prakticiranjem aerobnih aktivnosti poput trčanja ili bicikliranja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.