Mladi

Utjecaj dijabetesa tipa 2 na mozak

Objavljeno 20.06.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno na tinejdžerima s dijabetesom tipa 2 sugerira kako je šećerna bolest povezana s razlikama glede volumena sive moždane tvari.
Utjecaj dijabetesa tipa 2 na mozak
 

Podaci prikupljeni od 20 ispitanika s dijabetesom tipa 2 i istog broja njihovih zdravih vršnjaka pokazuju kako tinejdžeri iz prve skupine imaju manje sive moždane tvari u 6 regija mozga, a više sive moždane tvari u 3 regije mozga.

Riječ je o dijelovima mozga koje kontroliraju vid, sluh, govor, pamćenje, emocije, donošenje odluka i samokontrolu, pojašnjavaju američki znanstvenici iz Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Dodatne analize su pokazale kako ovakve promjene u strukturi mozga mogu biti povezane sa slabijom kognitivnom funkcijom, primjerice poteškoćama s izgovaranjem nepoznatih riječi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(15)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.