Prehrana

Moguće je spriječiti 9 od 10 moždanih udara

Objavljeno 17.07.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Kanadi na McMaster University pokazuje kako je 10 čimbenika rizika koje je moguće spriječiti odgovorno za 90% svih moždanih udara.
Moguće je spriječiti 9 od 10 moždanih udara
 

Među njima je naznačajniji previsoki krvni tlak, čija bi eliminacija dovela do 48%-tnog smanjenja rizika za moždani udar, piše znanstveni časopis The Lancet.

Prema podacima prikupljenima od oko 27000 osoba, eliminacija tjelesne neaktivnosti bi dovela do 36%-tnog smanjenja rizika za moždani udar.

Slijede lipidi u krvi (27%), nekvalitetna prehrana (23%), pretilost (19%), pušenje (12%), poteškoće sa zdravljem srca (9%), pretjerana konzumacija alkohola (6%), stres (6%) i dijabetes (4%).

Znanstvenici dodaju kako se njihovi nalazi odnose na oba spola, bez obzira na dob i kontinent na kojem ispitanici žive.

U istraživanju su korišteni podaci za oko 27000 osoba iz cijelog svijeta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(21)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.