Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Ostalo

Studija o korištenju zdravstvenih resursa

Objavljeno 10.01.2017.

Hina

Gotovo 70% histerektomija u SAD-u, četvrtina zamjena koljena u Španjolskoj i više od pola antibiotika propisanih u Kini je neprimjereno i nepotrebno, te predstavlja prekomjerno korištenje zdravstvenog sustava.
Studija o korištenju zdravstvenih resursa

Znanstvenici su proveli niz istraživanja diljem svijeta koja su pokazala da se liječenje i zdravstveni sustav rutinski previše ili premalo koriste, čime se stvara šteta, patnja i rasipanje koje se može izbjeći.

Istraživanje je analiziralo razinu, uzroke i posljedice prekomjernog ili nedovoljnog iskorištavanja zdravstvenih usluga diljem svijeta. Pokazalo se da se oboje može dogoditi i u istoj državi, organizaciji ili zdravstvenoj ustanovi, na istom pacijentu.

Istraživanje je naručio časopis Lancet, a provelo ga je 27 međunarodnih stručnjaka. Pokazalo je da je učestalost carskih rezova prevelika i da su oni česti kod žena koje ih uopće ne trebaju, dok upotreba steroida za sprječavanje preranih rađanja zaostaje 40 godina.

"Tragedija koja je zajednička bogatim i siromašnim zemljama je u tome što se koristi skupa i nekad nedjelotvorna tehnologija dok se zanemaruju jeftini i efikasni zahvati", napisali su istraživači u priopćenju o rezultatima svojeg istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako se godišnje izvede 6,2 milijuna nepotrebnih carskih rezova, od kojih je 50% u Brazilu i Kini.

Vikas Saini, jedan od glavnih istraživača, ističe kako su faktori koji utječu na neuspjeh u pružanju adekvatne zdravstvene usluge "pohlepa, različiti interesi i slaba informiranost".

Njegova kolegica Shannon Brownlee dodaje kako "pacijenti i građani moraju shvatiti što je na kocki ako njihovi zdravstveni sustavi ne uspijevaju riješiti te probleme".

"U SAD trošimo milijarde dolara koji bi trebali biti usmjereni na poboljšanje zdravlja nacije", smatra Brownlee.

Istraživači upućuju na studiju koja je pokazala da 57% pacijenata u Kini dobiva neprimjerene antibiotike, da je 16-70% histerektomija u SAD nepotrebno, kao i 26% zamjena koljena u Španjolskoj, te 34% u SAD.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.