Mladi

Veza viška kilograma i moždanog udara

Objavljeno 30.06.2017.

HealthDay

Prevelika tjelesna masa u tinejdžerskoj dobi povećava rizik za moždani udar godinama kasnije, pokazalo je istraživanje švedskih znanstvenika.
Veza viška kilograma i moždanog udara
 

Istraživači sa sveučilišta u Goeteborgu dodaju kako je nakupljanje suvišnih kilograma od puberteta nadalje povezano s većim rizikom za hipertenziju, važnim čimbenikom rizika za moždani udar.

U njihovoj studiji su korišteni podaci za oko 37600 ispitanika čija je tjelesna masa evidentirana kada su imali 8 i 20 godina.

Sudionici istraživanja su praćeni još prosječno 38 godina te se pokazalo kako su ispitanici koji su tijekom tinejdžerske dobi postali pretili imali do 80% veći rizik za moždani udar.

Za ispitanike koji su imali višak kilograma i u dobi od 8 i u dobi od 20 godina je povećanje rizika za moždani udar iznosilo do 70%.

Najveći rizik su imali ispitanici s najvećim indeksom tjelesne mase.

Sudionici istraživanja koji su između 8. i 20. godine izgubili suvišne kilograme nisu imali veći rizik za moždani udar, objavio je znanstveni časopis Neurology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.