Mladi

Veza siromaštva i bolesti srca

Objavljeno 15.08.2017.

HealthDay

Kod djece koja odrastaju u siromaštvu je već u dobi od 12 godina uočljivo sužavanje vratnih krvnih žila, utvrdili su australski znanstvenici.
Veza siromaštva i bolesti srca
 

Ovakve promjene na vratnim krvnim žilama su znak upozorenja za povećani rizik razvoja bolesti srca u odrasloj dobi, piše Journal of the American Heart Association.

Podaci prikupljeni uz pomoć djece iz 1477 australskih obitelji su potvrda ranijih studija koja su ukazale na mogućnost da bolesti srca imaju svoj početak u vrlo ranoj fazi života.

Kod djece iz obitelji s manjim prihodima je uočen i veći rizik za preveliku tjelesnu masu, povišeni krvni tlak te izloženost pasivnom pušenju.

Siromaštvo je već povezivano s većim rizikom za bolesti srca kod odraslih osoba, dodaju istraživači iz Murdoch Children's Research Institute

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.