Mladi

Svinjska gripa i rizik za dijabetes tipa 1

Objavljeno 15.09.2017.

HealthDay

Istraživanje norveških znanstvenika ukazuje na 18% veći rizik za dijabetes tipa 1 kod mladih osoba zaraženih virusom H1N1, uzročnikom svinjske gripe.
Svinjska gripa i rizik za dijabetes tipa 1
 

Rizik je uočen nakon analize podataka za 2,28 milijuna osoba mlađih od 30 godina praćenih od lipnja 2009. godine (kada je gripa prouzročena virusom H1N1 stigla u Norvešku).

Veza između infekcije virusom H1N1 i dijabetesa tipa 1 je bila dodatno izražena kod djece mlađe od 15 godina te je povećanje rizika obolijevanja od ovog oblika šećerne bolesti iznosilo 25%.

Istraživači iz Sveučilišne bolnice u Oslu naglašavaju kako njihovi nalazi nisu dokaz uzročno-posljedične veze između svinjske gripe i dijabetesa tipa 1.

Po njihovim riječima, na pojavu dijabetesa tipa 1 utječu genetski čimbenici te čimbenici iz okoliša.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.