Mladi

Trajanje dijabetesa i rizik za srce

Objavljeno 27.02.2018.

HealthDay

Istraživanje australskih znanstvenika povezuje duže trajanje dijabetesa tipa 2 s dodatnim povećanjem rizika za bolesti srca, objavio je stručni časopis Diabetologia.
Trajanje dijabetesa i rizik za srce
 

Prema podacima prikupljenima na Baker Heart and Diabetes Institute u Melbourneu, kod osoba koje su od dijabetesa tipa 2 oboljele u ranijoj fazi života se bilježi prosječno 60% veći rizik za smrt od bolesti srca ili moždanog udara.

Uz to, kod ovih osoba je prisutan prosječno 30% veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Upalni procesi povezani sa šećernom bolešću uzrokuju raniju pojavu bolesti koje pogađaju kardiovaskularni sustav, pojašnjavaju istraživači.

Prema podacima za Australiju, pacijenti u dobi od 10 do 39 godina čine gotovo 10% novodijagnosticiranih slučajeva dijabetesa tipa 2.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljani 14 godina od gotovo 750000 ispitanika prosječne dobi 60 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.