Prehrana

Nisu sve kalorije jednake

Objavljeno 16.05.2018.

Newsweek

Kalorije podrijetlom iz zaslađenih napitaka ili tzv. brze hrane imaju izraženiji utjecaj na rizik za kardiometaboličke bolesti i pretilost nego kalorije podrijetlom iz primjerice voća, objavili su američki znanstvenici.
Nisu sve kalorije jednake
 

Iako sadrže istu količinu energije, kalorije ovisno o podrijetlu imaju različit utjecaj na organizam, pojašnjavaju istraživači s University of California.

Kako piše stručni časopis Obesity Reviews, kalorije iz zasićenih masti ili zaslađenih napitaka povećavaju rizik za dijabetes, bolesti srca i moždani udar bez obzira na to je li kod osobe koja ih konzumira došlo do povećanja tjelesne mase.

U novoj studiji je utvrđeno i kako unos polinezasićenih masti iz orašastih plodova, sjemenki i ulja biljnog podrijetla rezultira smanjenjem rizika za kardiometaboličke bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.