Mladi

Anonimno testiranje uzoraka na droge

Objavljeno 24.08.2018.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Anonimno i besplatno testiranje uzoraka za koje su sumnja da sadrže droge ili psihotropne tvari započelo je u Nastavnom zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u travnju 2017. godine.
Anonimno testiranje uzoraka na droge
 

Roditelji uzorke dostavljaju na analizu u Službu za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda.

Prilikom predaje uzorka roditelj dobiva lozinku, a po završetku analize na našim internetskim stranicama može provjeriti je li uzorak sadržavao drogu.

Analiza se provodi na visoko sofisticiranim instrumentima: direktna analiza uzoraka s analizatorom masa koji mjeri vrijeme leta te plinskom kromatografu sa spektrometrom masa.

U slučaju pozitivnog nalaza roditelji se za pomoć i konzultacije mogu obratiti u Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti/Odjel za prevenciju ovisnosti Zavoda.

Analizirano je ukupno 68 uzoraka za koje se sumnja da sadrže droge ili psihotropne tvari.

Od ukupnog broja zaprimljenih uzoraka, 47% ih je bilo pozitivno.

Pozitivni uzorci su u najvećem broju sadržavali THC (tetrahidrokanabinol), amfetamin, MDMA (3,4-metilenedioksi-metamfetamin) te kokain.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.