Mladi

Poteškoće s mentalnim zdravljem kod djece i mladih

Objavljeno 10.10.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako oko petine djece i mladih u svijetu ima poteškoće s mentalnim zdravljem.
Poteškoće s mentalnim zdravljem kod djece i mladih
 

Hrvatska je po tome u prosjeku ostatka svijeta, rečeno je na okruglom stolu "Mentalno zdravlje djece i mladih", kojeg su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizirali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Procjenjuje se kako ovakve poteškoće ima oko 10% petogodišnje djece.

Ranija istraživanja su pokazala kako 25% mentalnih bolesti počinje do 7. godine, a 50% njih do 14. godine.

Prema nalazima istraživanja provedenih u Hrvatskoj, svako peto dijete je bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja, 30% djece je tjelesno zlostavljano i teže tjelesno kažnjavano, a 30% djece je emocionalno zlostavljano.

U Hrvatskoj ima svega 40-ak dječjih psihijatara a trebalo bi ih biti više od stotinu. T

Također, u zemlji je trenutno 50-ak kreveta dječje psihijatrije, a trebalo bi ih biti do 200.

Sudionici su istaknuli i problem ovisnosti o internetu - procjenjuje se kako je u Hrvatskoj pedeset do sto tisuća mladih ovisnih o internetu, a psihijatri se tek sada uče kako to dijagnosticirati i liječiti.

Uz moderiranje mr. Dubravke Pezelj Duliba, na okruglom stolu su sudjelovali dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i dr. Maja Silobrčić Radić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), doc. dr. sc. Ivan Begovac, pročelnik Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti pri Klinici za psihijatriju Vrapče, dr. Ljubica Paradžik iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, dr. Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja iz Karlovca i dr. Jugoslav Gojković iz udruge Vrapčić - Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje i prof. Marina Vitković iz Inicijative Boli Me za podršku mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.