Mladi

Nasilje u partnerskim vezama mladih

Objavljeno 24.11.2018.

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) provodi projekt "Love&Respect - prevencija nasilja u adolescentskim vezama" u okviru kojeg je provedeno istraživanje na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina.
Nasilje u partnerskim vezama mladih
 

Rezultati pokazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama.

70% mladih izjavljuje da su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period.

Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene.

Svaku petu mladu osobu partner/partnerica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi, a isti udio mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi.

17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel.

Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno 1 od 6 mladih.

1 od 10 mladih kontinuirano doživljava emocionalne ucjene u vezi ("ako ne učiniš to i to prekinut ću s tobom"), a isto toliko ih doživljava ponižavanje od strane partnera/ice koji/a im govori da "ništa ne vrijede", "trebaju smršaviti", "glupi su".

Projekt Love&Respect se osim u Hrvatskoj, provodi u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj, a uključuje izradu online platforme za mlade i stručnjake/inje koje rade s mladima, interaktivnu kviz aplikaciju i kampanju na društvenim mrežama.

U okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.11.-10.12. ) CESI provodi kampanju na društvenim mrežama #TeensToo usmjerenu na osvještavanje problema nasilja u partnerskim odnosima koje se događa već u doba adolescencije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
2.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.