Mladi

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Objavljeno 27.02.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zadnju srijedu u veljači se Dan ružičastih majica obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
 

Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu.

Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.

Vršnjačko nasilje se definira kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti.

Prema istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika provedenom 2014. godine, 8% dječaka i 5% djevojčica u dobi od 11 godina, 11% dječaka i 8% djevojčica u dobi od 13 godina te 7% dječaka i 8% djevojčica u dobi od 15 godina je izjavilo da su bili zlostavljani najmanje dvaput unazad nekoliko mjeseci.

U usporedbi s ostalim zemljama uključenim u ovo istraživanje, Hrvatska se smjestila u donjoj trećini ljestvice.

Na vrhu ljestvice s najvećim udjelom zlostavljanih je u sve tri dobi Litva, u kojoj je gotovo svako treća dijete bilo zlostavljano.

Na ljestvici udjela zlostavljanih zatim slijede Letonija i Ruska Federacija, a na dnu su ljestvice Armenija i Švedska.

Da su zlostavljali druge najmanje dvaput unatrag nekoliko mjeseci izjavljuje oko 5% dječaka i 2% djevojčica u dobi od 11 godina, 12% dječaka i 5% djevojčica u dobi od 13 godina te 10% dječaka i 4% djevojčica u dobi od 15 godina.

Hrvatska se smjestila u donjoj polovici ljestvice zemalja uključenih u istraživanje.

Na vrhu ljestvice s najvećim udjelom zlostavljača su u sve tri dobi Letonija i Litva, a na dnu ljestvice su Švedska i Island.

Da su sudjelovali u tučnjavi tri puta i češće unatrag 12 mjeseci je u dobi 11 godina izjavilo 17% dječaka i 4% djevojčica.

U dobi od 13 godina taj je postotak iznosio 18% dječaka i 7% djevojčica, a u dobi od 15 godina 14% dječaka i 3% djevojčica.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.