Mladi

Svjetski dan spolnog zdravlja, 4.9.

Objavljeno 03.09.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo se obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja 4. rujna zaključuje javnozdravstvenu kampanju "Znanje pobjeđuje - Imam li spolno prenosivu infekciju (SPI)".
Svjetski dan spolnog zdravlja, 4.9.
 

World Association for Sexual Health (WAS), organizacija koja se zalaže za promicanje svjesnosti i unapređenje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, je još 2010. godine 4. rujna proglasila Svjetskim danom spolnog zdravlja.

Ove godine taj će se dan obilježiti na temu "Consent!".

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom.

Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa.

Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina.

Od 731 spolno aktivnih učenika njih 138 (19%) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu.

Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u području očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu javnozdravstvene kampanje "Znanje pobjeđuje - Imam li SPI?" u razdoblju od 5. lipnja do 28. srpnja 2023. godine u svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli su anonimno i besplatno (bez uputnice) 250 savjetovanja i 106 testiranja mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).

Od ukupno testiranih zabilježen je 41 pozitivan nalaz, od čega 3 na Chlamydia trachomatis, 3 na Mycoplasma genitalium, 1 na Neisseria gonorrhoeae, 23 na Ureaplasma parvum i 11 na Ureaplasma urealyticum, odnosno 38,7% pozitivnih nalaza.

Dobiveni podaci ukazuju na opravdanost testiranja koje pridonosi otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti, a time i očuvanju reproduktivnog zdravlja mlađe populacije.

Kampanja je bila usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora.

Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.