Mladi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo o nikotinskim vrećicama

Objavljeno 17.11.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične ili veće zdravstvene rizike, upozorio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Hrvatski zavod za javno zdravstvo o nikotinskim vrećicama
 

Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usna i desni, te ne zahtijevaju pljuvanje.

Ne sadrže list duhana.

Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima.

Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu.

Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, a blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što su proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca.

Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati - zbog svog potencijala ovisnosti - na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti.

Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

Ovisnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez nikotina.

Naime, na početku uzimanja nikotina, nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem.

Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potreba za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode.

Kada se razvije ovisnost, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje.

Kada osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja od nikotina.

S obzirom da je prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda pročišćeni tekst zakona (NN 45/17, 114/18) ograničen sadržaj nikotina na max 1 mg po cigareti, kutija od 20 cigareta odgovara 20 mg nikotina. Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 mg nikotina po vrećici, a jedno pakiranje ima npr. 18 vrećica, to iznosi 360mg nikotina što je znatno više od 1 kutije cigareta s max 20 mg nikotina. Također, radi se i o različitim vrstama nikotina jer je u cigaretama biljni (iz duhana) a u vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačiji jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine kao i tome da li je čisti sintetski nikotin ili R/S smjesa.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

Nikotinske vrećice su posebno opasne za djecu i mlade zbog gore navedenih štetnih učinaka nikotina te zbog nekontrolirane upotrebe. Nužni su napori i aktivnosti cijelog društva u razvoju svijesti o opasnosti ovih proizvoda, i to počevši od obiteljskog doma, kako se ovi proizvodi ne bi koristili niti u najmanjim količinama prije 18. godine života.

Za odrasle osobe nužno je podizanje saznanja o štetnosti ovih proizvoda te izraziti oprez kod upotrebe.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.