Prehrana

Vegetarijanska prehrana

Objavljeno 12.12.2013.
Brojna su istraživanja ukazala na vezu između vegetarijanskog tipa prehrane i smanjene pojave metaboličkih bolesti. Među prvima u tu skupinu bolesti spada pretilnost, krvožilne bolesti, povećani krvni pritisak, šećerna bolest i neki oblici tumorskih bolesti.
Vegetarijanska prehrana

Prednosti vegetarijanske prehrane

U stvarnosti vegetarijanske dijete posjeduju neke osobine koje mogu objasniti, čak i djelomično, dobrobit na opće zdravstveno stanje organizma. Te osobine u vegetarijanskoj prehrani jesu: smanjen sadržaj ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina i kolesterola; povećani sadržaj prehrambenih vlakana (korisne za regulaciju crijevnih funkcija i za održavanje razumne razine glukoze i kolesterola u krvi) i kao najvažnije, ovakav tip prehrane osigurava povećani unos voća i povrća, namirnica koje zahvaljujući svojem visokom sadržaju antioksidansa, imaju zaštitnu ulogu u borbi protiv razvoja nekih oblika tumora, krvožilnih bolesti i kod razvoja staračkih mrena na očima.

Sve u svemu, ne smiju se baš sve prednosti koje donosi ovakav način života pripisati samo prehrani, jer vegetarijanski stil života podrazumijeva i određena pravila koja su često puta okosnica u organizaciji sveukupnog životnog stila pojedinca koji se za to opredijelio. Vegetarijanci su uglavnom osobe koji pomno vode računa o održavanju redovite tjelesne težine, redovitom vježbanju, umjerenoj ili gotovo nikakvoj upotrebi alkoholnih pića i izbjegavanju duhanskog dima.

Mogući rizici koji vrebaju u "zelenoj" kuhinji

Prehrana koja se svodi na restrikciju velikog broja namirnica teško može osigurati unos svih nutritivnih elemenata koje naš organizam treba.

Ako je vegetarijanska prehrana raznolika, dobro uravnotežena, ona može svakako predstavljati prednost za naše zdravlje. Međutim moraju se poznavati i rizici koji mogu dovesti do ukupnih poremećaja organizma ako se provodi strogo određeni režim prehrane, kojeg često uspoređujemo s neuravnoteženim i deficitarnim unosom hranjivih tvari.

Prije no što se opišu te pojave i razlozi nastanka bolesti, treba istaknuti da se svaki organizam drugačije ponaša i da osnovni princip biološke različitosti moramo i ovdje uzeti u obzir. Nadalje, nisu svi oni koji sebe smatraju vegetarijancima podređeni istom prehrambenom profilu. Postoje osobe koje u svojoj prehrani isključuju samo meso životinjskog porijekla, ali se i  dalje  hrane ribom, jajima, mlijekom i mliječnim proizvodima. Postoje i one osobe koji sebe nazivaju vegetarijancima u pravom smislu te riječi, a koji u svoju prehranu uključuju isključivo namirnice biljnog podrijetla, dok postoji i "najekstremniji" tip vegetarijanaca koji uz to što se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla, unutar tih biljaka ne konzumiraju sve, već se opredjeljuju samo za pojedine vrste.

Očito je da prehrana koja se svodi na restrikciju velikog broja namirnica vrlo teško može osigurati unos svi neophodnih nutritivnih elemenata koje naš organizam treba. Posebno se to odnosi na kalcij, vitamin D i vitamin B12, ali i na pojedine aminokiseline, te na minerale cink i željezo.

Što se tiče proteina, odnosno aminokiselina kao njihovih osnovnih građevnih jedinica, nije nemoguće zadovoljiti dnevne potrebe unosom isključivo biljne hrane, kombiniranjem pojedinih namirnica, pri čemu treba paziti da i unos ukupnih kalorija zadovolji dnevne potrebe za energijom. Ako se namirnice ne kombiniraju međusobno, postoji opravdani rizik nastanka poremećajima povezanih s pojedinim nedostacima u prehrani. Mahunarke, žitarice, uljevite sjemenke, voće i povrće, iako sadrže u sebi proteine manje kvalitete u odnosu na one životinjskog podrijetla, mogu usprkos tome osigurati dovoljan unos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, samo ako su adekvatno odabrane i kombinirane međusobno.

Izvori minerala cinka željeza i kalcija

Cink

Kada govorimo o cinku, mineralu koji igra jednu od najvažnijih uloga u našem organizmu tijekom rasta i razvoja, potrebno je još jednom istaknuti da se  najviše nalazi u ribama, mesu, mlijeku, jajima, ali ga ima i u žitaricama, suhom voću i mahunarkama. Od velike je važnosti uzimati dovoljne količine cinka tijekom rasta i u trudnoći, budući da eventualni nedostatak tog minerala može uvjetovati neadekvatan razvoj ploda. Cink iako je prisutan u žitaricama, voću i povrću nije u stanju pravilno se resorbirati u probavnom traktu ako se tu nađe zajedno sa vlaknastim komponentama hrane. Ta vlakna "hvataju" cink i tvore s njim netopive spojeve, pa se cink na taj nacin izlučuje iz organizma umjesto da ga upiju crijevne resice.

Željezo

Željezo je mineral od velike važnosti za naš organizam, jer predstavlja osnovni element u hemoglobinu i u svim ostalim hem-proteinima. Nadalje, željezo je poput cinka važno za aktivaciju brojnih enzima u našim metaboličkim putovima. Iako je željezo koje unosimo preko namirnica životinjskog podrijetla lakše raspoloživo od željeza "biljnog" podrijetla, kod vegetarijanaca koji se pravilno i raznoliko hrane nije uočen neki značajniji nedostatak ovog minerala u odnosu na ne-vegetarijance.

Kalcij

Kalcij je element kojeg najviše ima u mlijeku i mliječnim proizvodima. Izbacivanjem tih namirnica iz prehrane doista je teško bez stanovitog poznavanja nutritivnih vrijednosti pojedinih biljaka, optimalno unijeti dnevno potrebnu količinu kalcija u organizam. Kalcij je prisutan u povrću i sjemenkama (sezam), ali je u pojedinim fazama života, naročito tijekom djetinjstva i adolescencije teško podmiriti dnevne potrebe organizma u rastu isključivo iz tih izvora.

Izvori vitamina D i B12

Vitamin D

Vitamin D koji je prisutan u ribi (tuna, skuša, losos, srdela), mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, stvara se i u našem organizmu, u koži,  pod utjecajem sunčevih zraka. Osnovna je potreba boravak na suncu, ali pri tome moramo poštivati pravilo umjerenosti.

Vitamin B12

Još je jedan deficit važan ako se slijedi prehrana osnovana isključivo na namirnicama biljnog podrijetla, a to je nedostatak vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina kroz duže razdoblje dovodi do ozbiljnih poremećaja u metabolizmu aminokiselina, što se odražava najviše na živčanom sustavu, na sastavu krvi i na rastu i razvoju organizma. Budući da se radi o vitaminu koji se isključivo nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, oni koji prakticiraju isključivo biljnu prehranu moraju paziti da taj vitamin koriste u obliku dijetetskih pripravaka kao nadopune prehrani, ili pak da koriste namirnice biljnog podrijetla kojima je umjetno dodan taj vitamin. Mogli bismo te proizvode nazvati proizvodima obogaćenim dodatkom vitamina B12. Inače se sintetski vitamin B12 prodaje pod kemijskim nazivom cijanokobalamin. Za one koji to ne znaju, treba napomenuti da u brašnu dobivenom od ječmenog slada ima i vitamina B12.

Zaključak

Velika grupa ljudi opredjeljuje se za vegetarijansku prehranu jer smatraju taj izbor pravilnim u cilju postizanja boljeg  zdravlja.

Možemo zaključiti da je vegetarijanska prehrana koja u sebi uključuje jaja i mliječne proizvode zdrava prehrana, a da se izbacivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja, prehrana dolazi do one razine gdje je teško zadovoljiti osnovne nutritivne principe bez stanovite razine znanja o prehrani i poznavanja dijetetskih komponenti pojedinih namirnica.  Zbog toga se strogi vegetarijanci najčešće izlažu riziku nastanka deficita pojedinih čimbenika rasta i mogu imati problema s imunitetom.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(54)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.