Prehrana

Sastojak curryja štiti jetru

Objavljeno 22.04.2010.

Yahoo

Sastojak curryja nazvan kurkumin može odgoditi razvoj oštećenja jetre koja dovode do ciroze, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Grazu u časopisu Gut.
Sastojak curryja štiti jetru
 

Njihova testiranja provedena na miševima su pokazala kako unos kurkumina oblažava upalne procese koji bi inače doveli do oštećenja stanica jetre.

Kurkumin je uzrok specifične žute boje ovog začina, a već je poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Prema nekim studijama, kurkumin može potisnuti neke tumore te spriječiti njihov razvoj.

Uz to, pokazalo se kako kurkumin uzrokuje stimulaciju imunološkog sustava koja dovodi do smanjenja rizika za Alzheimerovu bolest.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.