Prehrana

Mesne prerađevine štete zdravlju srca

Objavljeno 19.05.2010.

BBC

Česta konzumacija mesnih prerađevina poput kobasica povećava izglede za razvoj bolesti srca, dok crveno meso ne predstavlja faktor rizika, tvrde znanstvenici s Harvarda.
Mesne prerađevine štete zdravlju srca
 

Podaci za više od milijun ispitanika iz 10 zemalja sugeriraju kako dnevni unos oko 50 grama mesnih prerađevina dovodi do prosječno 42% većeg rizika za bolesti srca, te 19% većeg rizika za dijabetes.

Pišući u časopisu Circulation, istraživači iznose zaključak kako je za negativan učinak mesnih prerađevina ključna visoka koncentracija soli i konzervansa kojih nema u crvenom mesu.

Već je niz ranijih studija povezao unos soli s većim rizikom za razvoj povišenog krvnog tlaka, ključnog čimbenika za razvoj bolesti srca.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.