Prehrana

Utjecaj konzumacije riže na rizik za dijabetes

Objavljeno 13.07.2010.

BBC

Zamjena bijele riže smeđom i proizvodima od integralnog zrna žitarica je moguće za trećinu smanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2, objavili su znanstvenici s Harvarda.
Utjecaj konzumacije riže na rizik za dijabetes
 

Smeđa riža ne dovodi do povećanja izgleda za razvoj dijabetesa tipa 2 jer za razliku od bijele riže ima niski glikemijski indeks te stoga ne uzrokuje naglo povišenje koncentracije šećera u krvi, piše časopis Archives of Internal Medicine.

Podaci prikupljeni od 200000 ispitanika u SAD su pokazali da je tjedni unos oko pola kilograma bijele riže povezan s prosječno 17% veći rizikom za dijabetes tipa 2.

Nasuprot tome, osobe koje su jele smeđu rižu najmanje dva puta tjedno su imale 11% manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na prosječnog Amerikanca.

Stručnjaci preporučuju da najmanje pola unosa ugljikohidrata bude podrijetlom iz proizvoda od integralnog zrna, smeđe riže i sličnih namirnica s niskim glikemijskim indeksom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.