Prehrana

Magnezij smanjuje rizik za dijabetes

Objavljeno 27.09.2010.

Yahoo

Studija provedena u SAD na University of North Carolina sugerira kako unos dovoljnih količina magnezija može prepoloviti izglede za razvoj dijabetesa tipa 2.
Magnezij smanjuje rizik za dijabetes
 

Znanstvenici u časopisu Diabetes Care pišu kako ovi nalazi pojašnjavaju dobro poznati pozitivan učinak konzumacije proizvoda od integralnog zrna, inače bogatog izvora magnezija.

Po njihovom mišljenju, ovakav utjecaj magnezija je posljedica njegovog utjecaja na funkcioniranje nekoliko enzima ključnih za prerađivanje glukoze u organizmu.

Novi su podaci prikupljeni od 4497 ispitanika koji su na početku 20-godišnjeg istraživanja bili u dobi između 18 i 30 godina te nisu imali dijabetes.

Utvrđeno je kako osobe koje unose prosječno 200 miligrama magnezija na svakih 1000 konzumiranih kalorija imaju prosječno 47% manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 tijekom promatranih 20 godina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.