Prehrana

Omega-3 masne kiseline štite zubno meso

Objavljeno 12.11.2010.

Reuters

Osobe koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina mogu imati manji rizik za razvoj bolesti zubnog mesa, pokazalo je istraživanje provedeno u Harvardu.
Omega-3 masne kiseline štite zubno meso
 

Akumulacija bakterija u ustima može dovesti do kronične upale koja uzrokuje gubitak koštane mase i zuba, upozoravaju znanstvenici.

Po novim nalazima prikupljenima uz sudjelovanje 9000 ispitanika, upravo omega-3 masne kiseline mogu reducirati ove upalne procese.

Nakon što su u obzir uzeli poznate faktore rizika, znanstvenici su izračunali kako je češća konzumacija omega-3 masnih kiselina, primjerice iz ribe, povezana s 22% manjim rizikom za bolesti zubnog mesa.

Rezultate istraživanja je objavio Journal of the American Dietetic Association.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.