Prehrana

Mlijeko i mliječni proizvodi u prevenciji dijabetesa

Objavljeno 22.12.2010.

BBC

Prirodni sastojak prisutan u mlijeku i mliječnim proizvodima je povezan s manjim izgledima za razvoj dijabetesa tipa 2, objavio je časopis Annals of Internal Medicine.
Mlijeko i mliječni proizvodi u prevenciji dijabetesa
 

Pokazalo se kako je visoki unos trans-palmitoleinske kiseline povezan s boljom kontrolom koncentracije kolesterola i inzulina u krvi.

U prosjeku su osobe s najvišim ove kiseline imali 60% manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2, bez obzira na ostale faktore rizika.

U 20-godišnjoj studiji je sudjelovalo 3700 ispitanika, a istraživači napominju kako ljudski organizam ne može proizvesti trans-palmitoleinsku kiselinu te ju je potrebno unijeti preko hrane.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.