Prehrana

Pozitivan utjecaj vegetarijanske prehrane na zdravlje bubrega

Objavljeno 25.12.2010.

US News and World Report

Istraživanje provedeno na skupini pacijenata s kroničnom bolesti bubrega je pokazalo kako vegetarijanska prehrana dovodi do smanjenja prisutnosti potencijalno toksičnog fosfora u krvi i urinu.
Pozitivan utjecaj vegetarijanske prehrane na zdravlje bubrega
 

Obzirom da su kod osoba s kroničnom bolesti bubrega česte poteškoće s izlučivanjem fosfora iz organizma, posljedica mogu biti bolesti srca i smrt.

Rezultati koje su objavili američki znanstvenici s Indiana University su utemeljeni na praćenju ispitanika koji su se naizmjence pridržavali vegetarijanske prehrane i prehrane utemeljene na mesu.

Unatoč tome što su obje dijete sadržavale podjednake koncentracije proteina i fosfora, samo je vegetarijanska prehrana dovodila do smanjenja koncentracije fosfora u krvi i urinu, objavio je Clinical Journal of the American Society of Nephrology.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.