Prehrana

Riba u prehrani smanjuje rizik za moždani udar

Objavljeno 10.01.2011.

Reuters

Švedski znanstvenici s Instituta Karolinska u Stockholmu su izračunali kako osobe koje jedu ribu više od 3 puta tjedno imaju prosječno 16% manji rizik za moždani udar.
Riba u prehrani smanjuje rizik za moždani udar
 

Istraživači napominju kako se radi o učinku koji je usporediv s efektom uzimanja statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi.

U 10-godišnjoj studiji je sudjelovalo 34670 ispitanica u dobi od 49 do 83 godine, a rezultate je objavio American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici pozitivan učinak ovakve prehrane objašnjavaju djelovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog tlaka i smanjenja koncentracije masti u krvi.

Ranije studije su već povezivale konzumaciju ribe s manjim izgledima za bolesti srca i dijabetes.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.