Prehrana

Sol u prehrani i rizik za moždani udar

Objavljeno 14.02.2011.

WebMD

Istraživanje provedeno u SAD na University of Miami je potvrdilo povezanost količine konzumirane soli i rizika za moždani udar.
Sol u prehrani i rizik za moždani udar
 

Prema podacima za više od 2600 ispitanika, dnevni unos više od 4000 miligrama natrija je bio povezan s oko 2,5 puta većim rizikom za moždani udar u odnosu na svakodnevnu prosječnu konzumaciju manje od 1500 miligrama natrija.

Znanstvenici napominju kako jedna čajna žličica soli sadrži oko 2300 miligrama natrija.

U prosjeku je povećanje dnevnog unosa natrija za svakih 500 miligrama dovodilo do 18%-tnog povećanja rizika za moždani udar.

U 10-godišnjoj studiji je utvrđeno kako je konzumacija soli bila neovisan faktor rizika za moždani udar, bez obzira na eventualno povišeni krvni tlak.



Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.