Prehrana

Antioksidansi štite od Parkinsonove bolesti

Objavljeno 15.02.2011.

Yahoo

Česta konzumacija hrane koja obiluje antioksidansima flavonoidima, posebice bobičastog voća, može smanjiti rizik za razvoj Parkinsonove bolesti, objavili su znanstvenici s Harvarda.
Antioksidansi štite od Parkinsonove bolesti
 

Najučinkovitijima su se pokazali flavonoidi iz skupine antocijanina koji su u većim koncentracijama prisutni i u jabukama te agrumima.

U ranijim studijama su ovi antioksidansi povezivani sa snižavanjem krvnog tlaka, dodaju istraživači.

Novi se rezultati temelje na podacima prikupljenima od oko 49000 muškaraca i 80000 žena praćenih prosječno 22 godine.

Pokazalo se kako je češća konzumacija flavonoida povezana s prosječno 40% manjim rizikom obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Istraživači ovakve rezultate pojašnjavaju pozitivnim utjecajem antioksidansa na funkcioniranje živčanih stanica izloženih oksidativnom stresu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.