Prehrana

Unos kalija može smanjiti rizik za moždani udar

Objavljeno 04.03.2011.

Reuters

Osobe koje unove veće količine hrane bogate kalijem imaju manji rizik za moždani udar, objavio je Journal of the American College of Cardiology.
Unos kalija može smanjiti rizik za moždani udar
 

Talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Napulju su koristili podatke za 247000 odraslih osoba uključenih u 11 ranijih istraživanja.

Pokazalo se kako je povećani unos kalija povezan s proporcionalnim smanjenjem izgleda za moždani udar kod ispitanika.

Kalij je prisutan u mnogim vrstama voća i povrća, a većini odraslih je potreban dnevni unos oko 4700 miligrama.

U prosjeku je svako povećanje dnevnog unosa kalija za 1640 miligrama u studiji dovodilo do 21%-tnog smanjenja rizika za moždani udar.

Istraživači napominju kako je kalij ključan za regulaciju rada srca i kontrakciju mišića, ali i da pretjerani unos kalija može imati negativan učinak na zdravlje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.