Prehrana

Konzumacija crvenog mesa i rizik za rak debelog crijeva

Objavljeno 08.04.2011.

BBC

Smjernice objavljene u Velikoj Britaniji ukazuju na potrebu ograničavanja konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina s ciljem smanjenja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.
Konzumacija crvenog mesa i rizik za rak debelog crijeva
 

Prema tim smjernicama, dnevna konzumacija mesa ne bi trebala prelaziti 70 grama.

Po riječima stručnjaka, svakodnevni unos 100 do 120 grama crvenog mesa ili mesnih prerađevina je povezan s 20 do 30% većim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva je treći najčešći oblik karcinoma u razvijenim zemljama.

Stručnjaci napominju kako predložena ograničenja ne mogu dovesti do povećanja rizika za pomanjkanje željeza i anemiju.

Crveno meso je jedan od najboljih izvora željeza.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.