Prehrana

Manji rizik za dijabetes i bolesti srca kod vegetarijanaca?

Objavljeno 13.04.2011.

Reuters

Istraživanje provedeno u SAD ukazuje na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i bolesti srca kod osoba koje uopće ne jedu meso.
Manji rizik za dijabetes i bolesti srca kod vegetarijanaca?
 

Znanstvenici s Loma Linda University su utvrdili kako je vegetarijanska prehrana dovodila do snižavanja koncentracije šećera u krvi, snižavanja krvnog tlaka te smanjivanja obujma struka i tjelesne mase.

Osobe koje uopće nisu jele meso su imale podjednaku koncentraciju kolesterola u krvi kao i osobe koje su redovito konzumirale meso i mesne prerađevine, napominju istraživači.

Vegetarijanci su u prosjeku imali oko 50% manji rizik za prisutnost metaboličkog sindroma, niza čimbenika koji pridonose razvoju dijabetesa i bolesti srca.

U istraživanju je sudjelovalo 700 odraslih osoba, a rezultate je objavio časopis Diabetes Care.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.