Prehrana

Jabukama protiv bolesti srca

Objavljeno 14.04.2011.

WebMD

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe koje svakog dana pojedu jednu ili dvije jabuke imaju manje izglede za prisutnost faktora rizika povezanih s bolestima srca.
Jabukama protiv bolesti srca
 

Znanstvenici s Florida State University su objavili kako je redovita konzumacija jabuka povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi te smanjenjem prisutnosti markera koji ukazuju upale i stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.

Neka ranija istraživanja su pokazala i kako sastojci jabuka pomažu u regulaciji koncentracije šećera u krvi i kontroli apetita.

U novoj studiji je sudjelovalo 160 žena koje su praćene 12 mjeseci.

One koje su češće jele jabuke su do kraja promatranog razdoblja smanjile koncentraciju tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 23%, a ostalih markera povezanih s aterosklerozom za više od 30%.

Uz to, te su ispitanice izgubile prosječno 1,5 kilogram tjelesne mase.

Znanstvenici ovakve rezultate pojašnjavaju djelovanjem pektina, vlakana koja blokiraju apsorpciju kolesterola, te antioksidansa polifenola poznatih po prevenciji oštećenja stanica od strane slobodnih radikala.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.