Prehrana

Celijakalija kod žena povezana s depresijom

Objavljeno 09.01.2012.

Yahoo

Istraživanje provedeno u SAD na Penn State University pokazuje kako žene s celijakalijom imaju veći rizik za depresiju, objavio je časopis Chronic Illness.
Celijakalija kod žena povezana s depresijom
 

Celijakija je češća kod žena, a odnosi se na nepodnošljivost organizma na gluten, protein prisutan u žitaricama.

Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja može izazvati teška oštećenja sluznice tankog crijeva.

U novoj studiji je utvrđeno i kako su simptomi depresije bili blaži kod ispitanica koje su se striktno pridržavale hrane koja ne sadrži gluten.

Celijakalija je bila povezana i s većom učestalošću bolova u abdomenu, te pomanjkanjem apetita, konstipacijom, mučninom, povraćanjem i dijarejom.

U istraživanju je sudjelovalo 177 žena s celijakalijom.

Jedno ranije provedeno istraživanje je pokazalo kako se od 1974. godine broj Amerikanaca s celijakalijom udvostručuje svakih 15 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.