Prehrana

Prehrana bogata vlaknima za zdravije zubno meso

Objavljeno 01.03.2012.

Reuters

Rezultati američkih znanstvenika s Boston University sugeriraju kako je češći unos hrane bogate vlaknima povezan s manjim rizikom za bolesti zubnog mesa.
Prehrana bogata vlaknima za zdravije zubno meso
 

U istraživanju je 625 ispitanika praćeno prosječno 15 godina, a pozitivan utjecaj vlakana u prehrani je bio najuočljiviji kod ispitanika starijih od 65 godina.

Pokazalo se kako je svaki dodatni obrok hrane s visokim udjelom vlakana dovodio do prosječnog smanjenja rizika gubitka zuba za 30%.

Journal of the American Geriatrics Society posebno izdvaja pozitivan učinak voća poput jabuka, banana i šljiva.

Procjenjuje se kako bolesti zubnog mesa pogađaju 10% svih odraslih osoba, te 20% onih starijih od 75 godina.

Brojne ranije studije su pokazale kako vlakna iz prehrane mogu dovesti do smanjenja koncentracije kolesterola i šećera u krvi te olakšati kontrolu tjelesne mase.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.