Prehrana

Zdravim navikama protiv naslijeđenog rizika za srce

Objavljeno 10.05.2012.

Reuters

Istraživanje koje je objavio American Journal of Cardiology sugerira kako usvajanje zdravih životnih navika može prepoloviti rizik za srčani udar i kod ljudi s genetskim predispozicijama za bolesti srca.
Zdravim navikama protiv naslijeđenog rizika za srce
 

Znanstvenici s Harvarda su 22 godine pratili zdravlje muškaraca kojima je barem jedan roditelj pretrpio srčani udar prije 55. godine života.

Zbog toga je i sudionicima istraživanja prijetio veći rizik za srčani udar, pojašnjavaju istraživači.

Pokazalo se kako na smanjenje izgleda izgleda za srčani udar u ovoj rizičnoj skupini najjači pozitivan učinak ima izbjegavanje pušenja, a slijedili su redovita tjelovježba, održavanje zdrave tjelesne mase te umjerena konzumacija alkohola.

Sveukupno je u istraživanju sudjelovalo oko 20000 ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.