Prehrana

Nova studija hvali mediteransku prehranu

Objavljeno 16.10.2014.

HealthDay

Nalazi španjolskih znanstvenika pokazuju kako je mediteranski način prehrane povezan s otklanjanjem metaboličkog sindroma.
Nova studija hvali mediteransku prehranu
 

Mediteransku prehranu karakterizira česta konzumacija integralnih žitarica, povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i maslinovog ulja.

Metabolički sindrom je skup faktora rizika za bolesti srca - prevelikog opsega struka, visokog krvnog tlaka, manjka tzv. dobrog (HDL) kolesterola u krvi te povišene koncentracije triglicerida i šećera u krvi, pojašnjavaju istraživači iz Universitat Rovira I Virgili i njihovi kolege iz Hospital Universitari de Sant Joan de Reus.

U usporedbi s ispitanicima koji su se pridržavali režima prehrane s malim udjelom masti, ispitanici na mediteranskoj prehrani su imali prosječno 35% veće izglede za nestanak metaboličkog sindroma, piše Canadian Medical Association Journal.

U istraživanje je bilo uključeno oko 6000 ispitanika praćenih 5 godina.

Ranije studije su već ukazale na pozitivan učinak mediteranske prehrane glede kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.