Prehrana

Unos vlakana smanjuje rizik za smrt

Objavljeno 14.01.2015.

Reuters

Rezultati istraživanja provedenog u Kini povezuju česti unos prehrambenih vlakana s prosječno 16% manjim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka.
Unos vlakana smanjuje rizik za smrt
 

Znanstvenici iz šangajskog Instituta za rak su se koristili podacima prikupljenima od gotovo milijun ljudi.

Nalaze koje je objavio American Journal of Epidemiology je moguće objasniti utjecajem prehrambenih vlakana na smanjenje rizika za kronične bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, neke tipove karcinoma te moždani udar.

Svako povećanje unosa vlakana je bilo povezano s dodatnim smanjenjem rizika za smrt, napominju istraživači.

Stručnjaci preporučuju da dnevni unos vlakana za žene ne bude manji od 25 grama, a za muškarce da ne bude manji od 38 grama.

Unos vlakana je već povezivan s bržim postizanjem osjećaja sitosti te smanjenjem ukupne količine konzumirane hrane.

Dobri izvori vlakana su voće, povrće te proizvodi od integralnih žitarica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.