Prehrana

Zapadnjačka prehrana za slabije ocjene

Objavljeno 30.09.2015.

Quartz

Tinejdžeri skloniji zapadnjačkom načinu prehrane imaju 7% slabije rezultate školskih testova u odnosu na vršnjake koji se zdravije hrane, objavili su australski znanstvenici.
Zapadnjačka prehrana za slabije ocjene
 

Zapadnjačku prehranu karakterizira visoki udio mesa i mesnih prerađevina, pržene hrane bogate zasićenim mastima i gaziranih sokova.

Podaci objavljeni u stručnom časopisu Nutrients se temelje na jednogodišnjem praćenju nekoliko stotina ispitanika u dobi od 14 godina.

Istraživači s University of Western Australia napominju kako je uočena veza zapadnjačke prehrane i slabijih rezultata u školi bila prisutna bez obzira na indeks tjelesne mase i učestalost tjelesne aktivnosti tinejdžera.

Po njihovim riječima, nezdrava prehrana u tinejdžerskoj dobi može imati izrazito negativan učinak na razvoj hipokampusa, dijela mozga ključnog za učenje i pamćenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.