Prehrana

Mliječni proizvodi i Parkinsonova bolest

Objavljeno 12.06.2017.

HealthDay

Među osobama koje redovito konzumiraju mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti se bilježi povećana učestalost Parkinsonove bolesti, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.
Mliječni proizvodi i Parkinsonova bolest
 

Rezultati istraživanja su dobiveni na temelju podataka prikupljanih 25 godina od oko 130000 osoba.

Pokazalo se kako ispitanicima koji dnevno unose najmanje tri porcije mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masti prijeti prosječno 34% veći rizik za Parkinsonovu bolest.

Među onima koji su redovito pili mlijeko sa smanjenim udjelom masti je ovaj rizik bio veći za prosječno 39%.

Znanstvenici naglašavaju kako nisu pronašli dokaze da su upravo mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masti odgovorni za uočeno povećanje rizika.

Istraživanje je objavljeno u novom broju stručnog časopisa Neurology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.