Prehrana

Prehrana i rizik za rak debelog crijeva

Objavljeno 19.01.2018.

HealthDay

Prečesta konzumacija crvenog mesa, bijelog kruha i zašećerenih napitaka je u istraživanju znanstvenika s Harvarda povezana s prosječno 37% većim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.
Prehrana i rizik za rak debelog crijeva
 

Riječ je o hrani koja dovodi do jačanja upalnih procesa u organizmu te tako indirektni povećava rizik za ovaj tip karcinoma, piše stručni časopis JAMA Oncology.

Upalnim procesima doprinosi i konzumacija alkohola, naglašavaju istraživači.

Potvrđeno je i kako redoviti unos lisnatog povrća, integralnih žitarica, kave i voća reducira upalne procese u organizmu.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 121000 ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.