Prehrana

Zdrave navike mogu spriječiti rak

Objavljeno 28.07.2018.

HealthDay

Uravnotežena prehrana u kombinaciji s redovitom tjelovježbom i izbjegavanjem konzumacije alkohola je povezana sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka, objavili su francuski znanstvenici.
Zdrave navike mogu spriječiti rak
 

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Cancer Research su prikupljeni od oko 41000 ispitanika koji su na početku promatranog osmogodišnjeg razdoblja bili stariji od 40 godina.

Koristeći međunarodne smjernice za zdravu prehranu, znanstvenici su utvrdili kako je svako povećanje individualnog indeksa zdrave prehrane za jedan bod povezano s 12% manjim rizikom obolijevanja od bilo kojeg oblika raka.

Istraživači s pariškog sveučilišta dodaju kako su dodatne sinergijske učinke imali čimbenici poput redovite tjelovježbe i reduciranja konzumacije alkohola.

Primjerice, tjelovježba je povezana sa snižavanjem krvnog tlaka te tako poništava negativan učinak pretjeranog unosa soli.

Konzumacija alkohola je poznati čimbenik rizika za karcinome ždrijela, jednjaka, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke, naglašavaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.