Prehrana

Kontrola unosa ugljikohidrata u prevenciji dijabetesa

Objavljeno 23.06.2019.

Science Daily

Istraživanje američkih znanstvenika s Ohio State University sugerira kako ograničavanje unosa ugljikohidrata može smanjiti rizik za pojavu dijabetesa tipa 2, bez obzira na tjelesnu masu.
Kontrola unosa ugljikohidrata u prevenciji dijabetesa
 

Rezultati koje je objavio Journal of Clinical Investigation Insight su prikupljeni od 16 ispitanika koji su zbog prisutnosti metaboličkog sindroma imali povećan rizik za dijabetes tipa 2.

Pozitivan učinak smanjenog unosa ugljikohidrata na stanje sudionika istraživanja je bio zamjetan već nakon 4 tjedna dijete, čak i kod ispitanika kod kojih nije došlo do smanjenja tjelesne mase.

Dijeta nije uključivala restrikcije glede ukupnog kalorijskog unosa.

Uz poboljšanu kontrolu koncentracije šećera u krvi, kod sudionika istraživanja je došlo i do smanjenja koncentracije triglicerida i kolesterola u krvi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.