Dijabetička dijeta

// Dijeta 1300 kcal, 5 obroka na dan

Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.

ZAJUTRAK u 8 sati

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene

(12 g UH) = mlijeko 0,9%
m.m., 240 g

2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene

(30 g UH) = raženi
kruh, 60 g

1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene

(0 g UH) = svježi
posni sir, 60 g

DORUČAK u 10 sati

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g

RUČAK u 13 sati

Juha od povrća, obrana,
bez tjestenine = 1 tanjur

2 jedinice iz skupine
POVRĆE
(10 g UH) =
salata od rajčice, 100 g +
kupus salata, 100 g

2 jedinice iz
skupine
KRUH i zamjene

(30 g UH) = rizi-bizi
(pirjana riža, 90 g
+ pirjani grašak, 50 g)

1 jedinica iz skupine
VOĆE

(15 g UH) = grožđe, 90 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene

(0 g UH) = naravni
pileći fi le, 60 g

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 10 g

UŽINA u 16 sati

1 jedinica iz
skupine VOĆE

(15 g UH) = kompot od
jabuka bez šećera, 160 g

VEČERA u 18 sati

2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene

(30 g UH) = kuhana
kukuruzna krupica
(žganci), 120 g

1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = povrće
za ribu, 100 g + **zelena
salata s celerom, 100 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene

(0 g UH) = kuhani
oslić, 60 g (Brodeto od
oslića)

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) = maslinovo
ulje, 10 g

* količina namirnice u sirovom ili svježem stanju
** povrće čije je energetska vrijednost do 20 kcal
Ostali jelovnici iste kalorijske vrijednosti i broja obroka:

Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine. Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.

Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.

Ukupna dnevna količina namirnica za ovaj jelovnik:
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.
(77)
4.2 od 5

Odaberite jelovnik

kalkulator kalorija

Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.