Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = breskva, 140 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = raženi kruh, 60 g + zobene pahuljice bez šećera, 20 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko
0,9% m.m., 240 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća
šunka, 30 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH)
= salata od bijelog i
crvenog kupusa, 200 g
Juha od rajčice,
bez tjestenine
= 1 tanjur
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) =
pečena skuša, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhani krumpir, 200 g
1 jedinica
iz skupine VOĆE
(15 g UH) = kivi,
100 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo
ulje, 10 g
2 jedinice iz
skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = pirjana
riža (integralna),
120 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = rajčica
salata, 100 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
piletina, 60 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) =
mandarina, 120 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 10 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.