105 kJ (25 kcal)
Energijska vrijednost
// Povrće
svježe, smrznuto, ukiseljeno
1 jedinica sadrži:
5 g ugljikohidrata
2 g bjelančevina
blitva |
100 g |
brokula |
100 g |
buča |
100 g |
cikla |
60 g |
mladi grah |
100 g |
hren |
100 g |
kelj |
100 g |
kelj pupčar (prokulica) |
100 g |
koraba |
100 g |
luk, bijeli ili crveni |
100 g |
mahune |
100 g |
mrkva |
60 g |
paprika |
100 g |
patlidžan |
100 g |
poriluk |
100 g |
crna rotkva |
100 g |
rajčica |
100 g |
repa |
100 g |
šparoga |
100 g |
špinat |
100 g |
tikva |
100 g |
ukiseljeno povrće (bez šećera) |
100 g |
pire od rajčice |
50 g |
smrznuto povrće |
100 g |
sok od povrća (bez šećera) |
140 g |
Energijska vrijednost do 84 kJ ili 20 kcal
Ono se može dodati u tri pojedinačna obroka od po 100 g, bez uračunvanja u ukupnu energijsku vrijednost dnevnog obroka.
celer |
100 g |
endivija |
100 g |
gljive, svježe ili sušene |
100 g |
karfiol (cvjetača) |
100 g |
krastavci svježi |
100 g |
krastavci kiseli |
100 g |
kupus svježi |
100 g |
kupus kiseli |
100 g |
luk mladi |
100 g |
matovilac |
100 g |
list maslačka |
100 g |
peršin |
100 g |
radič |
100 g |
zelena salata |
100 g |
zelene tikvice |
100 g |
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.