252 kJ (60 kcal)
Energijska vrijednost
// Voće
svježe, sušeno, kompoti, sokovi
1 jedinica sadrži:
15 g ugljikohidrata
| ananas |
120 g |
| banana |
60 g |
| breskva |
140 g |
| borovnica |
100 g |
| brusnica |
100 g |
| dinja |
100 g |
| grejp |
155 g |
| grožđe |
90 g |
| jabuka |
100 g |
| jagoda |
190 g |
| kivi |
100 g |
| kruška |
100 g |
| kupina |
100 g |
| lubenica |
190 g |
| nektarina |
120 g |
| mandarina |
120 g |
| naranča |
100 g |
| ribiz |
200 g |
| smokva (svježa) |
75 g |
| marelica |
135 g |
| šipak, nar |
80 g |
| šljiva (svježa) |
100 g |
| šljiva (suha) |
25 g |
| trešnje |
80 g |
| višnje |
100 g |
| kompot gotovi (bez šećera) |
160 g |
| voćni sok (bez šećera) |
120 g |
| voćna salata |
100 g |
| džem (bez šećera) |
40 g |
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.