Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = sir polutvrdi
light, 60 g
1 jedinica iz skupine
VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = raženi kruh, 60 g +
zobene pahuljice bez šećera, 20 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9% m.m., 240 g
Juha od povrća, obrana,
s tjesteninom = 1 tanjur
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 10 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g
UH) = crveni radič
(za salatu), 100 g +
zelena salata, 100 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = naranča,
100 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = kuhani grah
(za salatu), 180 g,
tjestenina iz juhe, 20 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
nemasna svinjetina, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) =
pire krumpir, 200 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE (5 g UH)
= kuhani kelj pupčar, 100 g
+ ** kupus salata s mrkvom, 100 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = grejp, 155 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = jogurt light
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečeni pureći
zabatak (bez kože i
kosti), 60 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.