Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
 
            
                2 jedinice iz skupine KRUH i zamjene
                (30 g UH) = integralno pecivo, 60 g
                2 jedinice iz skupine MESO i zamjene
                (0 g UH) = toast pureća šunka, 60 g
                • 1 jedinica iz skupine
                    MASNOĆE i zamjene
                (0 g UH) = margarin light, 5 g
                1 jedinica iz skupine
                    MLIJEKO i zamjene
                (12 g UH) = probiotik,
                240 g
                2 jedinice iz
                    skupine VOĆE
                (30 g UH) = jabuka, 200 g
                1 jedinica iz skupine
                    KRUH i zamjene
                (15 g UH) = kukuruzni kruh, 35 g
                1 jedinica iz skupine
                    MESO i zamjene
                (0 g UH) = topljeni sir, 30 g
                Juha od povrća, obrana, bez
                    tjestenine
                = 1 tanjur
                2 jedinice iz skupine POVRĆE
                (10 g UH)= mahune salata, 100 g +
                cikla salata, 60 g
                2 jedinice iz skupine
                    KRUH i zamjene (30 g UH)
                = restani krumpir, 200 g
                2 jedinice iz skupine
                    MESO i zamjene
                (0 g UH) = pečeni pureći zabatak, 60 g
                1 jedinice iz skupine
                    VOĆE (15 g UH)
                = breskva, 140 g
                • 2 jedinice iz skupine
                    MASNOĆE i zamjene
                (0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
	    1 jedinica iz skupine KRUH i
                    zamjene (15 g UH) = raženi kruh, 30 g
                1 jedinica iz skupine MESO i zamjene (0 g
                UH) = tunjevina, konzervirana bez ulja, 30 g
                • 1 jedinica iz skupine
                    MASNOĆE i zamjene
                (0 g UH) == masline (neslane), 30 g
                2 jedinice iz skupine VOĆE
                (30 g UH) = grožđe, 180 g
                2 jedinice iz skupine POVRĆE
                (10 g UH) = pirjane bukovače,
                100 g + mješana salata, 100 g
                2 jedinice iz skupine
                    KRUH i zamjene (30 g UH)
                = pirjana riža (integralna), 120 g
                2 jedinice iz skupine
                    MESO i zamjene (0 g UH)
                = pečena nemasna svinjetina, 60 g
                • 2 jedinice iz skupine
                    MASNOĆE i zamjene
                (0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
                1 jedinica iz skupine
                    MLIJEKO i zamjene
                (12 g UH) = kefir, 240 g
                1 jedinica iz skupine
                    KRUH i zamjene
                (15 g UH) = dijabetički keksi,
                22 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
		Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
		    
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.
 Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.
	Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.
	
 Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.
	Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.