Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9% m.m., 240 g
4 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(60 g UH) = integralno
pecivo, 90 g + zobene
pahuljice, 20 g
4 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća šunka, 90 g
+ kuhano jaje, 1 kom
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = mandarine, 240 g
• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin light, 5 g
Pileća juha, obrana, s
tjesteninom = 1 tanjur
2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH)
= pirjani šampinjoni, 100 g
+ kupus salata s krastavcima, 100 g
5 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene (75 g UH)
= tjestenina za juhu, 20 g + kukuruzni
kruh, 35 g, + pirjana riža, 120 g, +
pirjani grašak, 100 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
piletina, 90 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE (30 g UH)
= pečena jabuka s
cimetom, 200 g
• 4 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 20 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH)
= kuhana blitva, 100 g + rajčica
salata, 100 g
4 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (60 g UH)
= kuhani krumpir, 200 g +
raženi kruh 60 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena škarpina, 90 g
• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 15 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = jogurt light, 240 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH) = kivi, 200 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.
Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.
Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.