Dijabetička dijeta

// Dijeta 2100 kcal, 3 obroka na dan

Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.


ZAJUTRAK u 8 sati
RUČAK u 13 sati
VEČERA u 18 sati

2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH) = jabuka, 200 g

3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = integralno
pecivo, 90 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pureća prsa
u ovitku, 60 g

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g

Juha od povrća, obrana,
s tjesteninom
= 1 tanjur

2 jedinice iz skupine
POVRĆE
(10 g UH)
= mahune salata, 100 g + cikla
salata, 60 g

3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH)
= tjestenina za juhu, 20 g +
restani krumpir, 200 g

3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečeni pureći zabatak, 90 g

2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH)
= breskva, 280 g

• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 15 g

2 jedinice iz skupine
POVRĆE
(10 g UH)
= pirjane bukovače, 100 g +
mješana salata, 100 g

3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH)
= pirjana riža (integralna), 180 g

3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH)
pečena nemasna svinjetina, 90 g

• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 15 g

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = kefir, 240 g

1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = grožđe, 90 g

* količina namirnice u sirovom ili svježem stanju
** povrće čije je energetska vrijednost do 20 kcal
Ostali jelovnici iste kalorijske vrijednosti i broja obroka:

Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine. Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.

Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.

Ukupna dnevna količina namirnica za ovaj jelovnik:
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.
(31)
4.6 od 5

Odaberite jelovnik

kalkulator kalorija

Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.